Allmän områdesinformation
Rumsnummer följer vänstervarv
Första sovrummet i vänstervarv är sovrum nr 1
- Hjärtstartare
Vi har satt upp hjärtstartare i våra kategoriboenden för den äldre målgruppen, trygghetsboenden och seniorboenden. Det har varit en kostnadsfråga och vi kände att det var en lagom nivå för oss att börja med.
- Regler som gäller vid eventuella installationer av tvättmaskiner och torktumlare
Svar till HG som haft funderingar kring varför det inte fanns möjlighet att installera en frontmatad tvättmaskin i sin lägenhet:
Tråkigt att ni upplever det på detta sätt men ska försöka förklara nedan. Svaret/lösning ni har fått grundar sig just på de tekniska förutsättningarna som finns i erat badrum som precis som du säger är trångt. Säkerheten går först.
AB Skövdebostäder har satta riktlinjer gällande elinstallationer i badrum och aktuella elsäkerhetsregler ligger till grund för dessa. Samma riktlinjer gäller för alla våra hyresgäster.
Eftersom vårat fastighetsbestånd är så brett med hus från 60-talet till de senast färdigställda 2020 är det inte möjligt att ha en generell information på hemsidan utan individuell bedömning görs i varje enskilt fall med tekniska förutsättningar och planlösning i badrummet som grund.
I erat fall är det avstånd från/skydd mot duschområde som avgör. Bifogat finner du bilder och förklaring tagen från byggahus.se som förenklat beskriver regler från SEK Svensk Elstandard.
På våra standardhöjningsblanketter finns informationen ”För samtliga åtgärder gäller att installation ska vara möjlig”. I badrummet är det möjligt att installera en toppmatad tvättmaskin förutsatt att det också installeras en duschvägg.
- Vad händer om lägenheten inte är städad eller om det finns möbler kvar i lägenheten vid slutbesiktningen?
Först och främst rekommenderar vi att man bokar in en städbesiktning i tid, inte sista minuten, så att man har tid på sig att rätta till eventuella missar i städet samt få med sig saker om det är något som glömts kvar.
Om lägenheten lämnas helt eller delvis ostädad, tar vi in en städfirma (Dannebacken). Vi debiterar sedan det beloppet som städfirman fakturerat oss för jobbet.
Så beroende på omfattning kan priset variera.
- Information om skyddsrum i våra fastigheter
Skövdebostäder har 72 skyddsrum fördelat över våra områden. Dessa har vi skyldighet att underhålla och se till att de är tillgängliga vid behov. Vi har tillåtelse att använda våra skyddsrum till förråd och förvaring förutsatt att dessa kan rensas inom 48 timmar. Alla skyddsrum är uppmärkta med en tydlig skylt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har mer information om skyddsrum, vad som gäller för dessa och en karta över alla som finns. På Skyddsrumskartan på msb.se finns alla skyddsrum i Skövde utsatta. Det är alltså inte säkert att ditt närmaste skyddsrum finns i just din fastighet eller i Skövdebostäders hus.
- Lokaler och övernattningslägenheter
Vem får nyttja vilka lokaler?
Se pdf
Kommunens boendeparkering på Norrmalm
Generellt för område med boendeparkering:
Max P-tid 24 timmar måndag - fredag. Lördag och Söndag får man parkera längre än 24 timmar.
I de fall avgift gäller i området, finns tilläggstavla med information under P-märket. Avgiften i området gäller generellt måndag - fredag under tiden 08-18 och betalas via SMS eller app enligt anvisning på platsen. Från och med år 2022 är Parkster och Mobill tillgängliga i Skövde.
Har du ett boendeparkeringstillstånd får du parkera upp till 7 dygn i följd utan att erlägga avgift. Boendeparkeringstillståndet gäller endast i det område som det är utfärdat i, se exempel på bild Norrmalm syd (NS).
- Värme (i våra "nyare" områden):
Fjärrvärme med bidrag från solceller är nog ett standardsvar ni kan ge.
Undantaget är Timmerlyckan som har frånluftsvärmepump och kallhyra.